vrijdag 26 februari 2016

Kunstautobiografie


Wat is kunst in mijn opinie?

Kunst is iets waar je je gedachte of emotie kan uiten door te schilderen, tekenen, schrijven, acteren, dansen of maken. Men probeert er de kijker mee te amuseren of een emotie erin te verwerken.

Van mij hoeft kunst niet perse mooi te zijn. Als ergens veel moeite in is gestopt en iemand is er trots op vind ik het ook kunst. Als iets knap is gemaakt kan ik het ook waarderen. Natuurlijk ligt het ook aan de smaak van een persoon.

Ik vind dat het een kunstwerk mooier maakt als er een verhaal achter zit. Het is niet noodzakelijk alleen legt het soms wel uit waarom een kunstwerk op een bepaalde manier gevormd is. Vaak drukt kunst wel emoties uit. Het helpt je een kunst te waarderen of juist niet. Een kunstwerk dat een emotie uitdrukt kan ook een bepaald gevoel opwekken. Ik verwacht te leren in het vak CKV hoe je kunst moet analyseren. Door te kijken naar en het onderzoeken van kunstwerken probeer ik erachter te komen waarom en hoe een kunstwerk gemaakt is.

 

Kunst speelt een belangrijke rol bij ons thuis. Mijn vader speelt namelijk trombone in de Big Swing Band en vindt dat ontzettend leuk. Hij is er heel veel mee bezig vooral als er een concert aankomt. Mijn broertje speelt gitaar en ik speel piano.Thuis staat er bijna altijd muziek aan. Als ik het voor het zeggen heb meestal Top-40 muziek. Als mijn ouders de muziek regelen staat er meestal een cd op.

 

Met welke kunst heb ik te maken gehad en heb ik nog steeds met te maken?



Steden:

Vorig jaar ben ik naar Barcelona geweest. In de stad hebben we veel gezien waaronder kunst van Gaudi. We hebben bijvoorbeeld Casa Batlló bezocht en de beroemde kerk La Sagrada Familia waar nog steeds aan gebouwd wordt.  Ook zijn we naar het overbekende Parc Güell geweest, een park vol met kunst van Gaudi. Verder in de stad zagen we nog meer aparte architectuur van Gaudi en andere kunstenaars.

Twee jaar geleden heb ik de stad Parijs bezocht. Ik ben daar langs de publiekstrekkers van Parijs geweest. Natuurlijk langs de Eiffeltoren en hebben een blik geworpen op het Louvre en de mooie hal. Ook hebben we het Centre Pompidou gezien met het mooie plein daarnaast met alle bijzondere voorwerpen in het water.

Mijn vader komt uit Marken en de familie van mijn vaders kant woont daar nog steeds. Ze hebben daar de typerende houten huisjes gebouwd op terpjes. Dat werd gedaan om te voorkomen dat het water in de huizen kwam. Bij gebrek aan ruimte op de terpen bouwden ze de huisjes daarnaast op palen. Er zijn diverse terpjes op Marken, ook wel werfjes genoemd.
Ze hebben daar een heel eigen cultuur, zo lopen ze bijvoorbeeld in klederdracht en hebben ze een eigen dialect. Mijn oma maakt zelf ook nog klederdracht en loopt er nog vaak in.

Dit jaar ben ik naar Den Haag geweest. We hebben het Escher museum bezocht wat gevestigd is in een paleis. We zijn daarna langs het Binnenhof gelopen en hebben daar binnen gekeken.
Na een rondje langs de winkelstraten en de Haagse passage zijn we om de cultuurdag compleet te maken ook nog naar de bioscoop geweest.

Ik ben verschillende keren naar Amsterdam geweest. Een keertje met school hebben wij in de Nieuwe Kerk een tentoonstelling van de World Press Photo bezocht. Dat was een tentoonstelling van de beste krantenfoto's van dat jaar. Daarnaast kregen wij een rondleiding door de stad met de bekendste gebouwen en plaatsen.
Met mijn ouders heb ik zelf bijvoorbeeld ook nog de 9 straatjes bezocht. Toen we de 9 straatjes bezochten was er ook de Amsterdam light Festival. We zijn met de rondvaartboot langs de hoogtepunten gevaren.



Musea:

Ik ben naar verschillende musea geweest. Het Beeld en Geluid museum sprak mij het meeste aan. Daar kon je experimenteren met licht, geluid en beeld. Zo kon je zelf het nieuws vertellen of een eigen lichtshow maken. Ik vind het erg leuk om met elektronica te werken. Ze herbergen in het gebouw ook meer dan 1 miljoen uur aan Nederlandse televisie, radio, film en muziek. Het gebouw heeft een erg opvallende architectuur. Alle ramen zijn van glas en voorzien van een afbeelding van wat er binnen te zien is.

Rond mijn twaalfde ben ik naar een tentoonstelling van Toetanchamon geweest in de Expo in Amsterdam. Deze reizende expositie was slecht vijf maanden in Amsterdam en gaat de hele wereld over. Je kreeg veel informatie over zijn leven, rijkdom, cultuur en de schatten die gemaakt zijn. Ze hadden zijn graf goed nagemaakt.

Met mijn familie en vrienden ben ik ook naar Corpus geweest in Oegstgeest. Dat is een reis door de mens in een opvallend gebouw waar je door alle verdiepingen van het gebouw gaat. Tijdens de reis leer je van alles over het menselijk lichaam door middel van filmpjes, teksten en experimenten.

 
School:

In groep acht had ik de eindmusical. We hielden de musical over de Koning van Katoren. De musical hadden we helemaal zelf gemaakt aan de hand van een boek. We schreven onze teksten zelf en hadden met hulp ook eigen liedjes gecomponeerd. Ter ere van de musical vormden we een band en speelden we de muziek live.
Ik was onderdeel van de band en speelde keyboard. Verder was er nog een drummer, gitarist en een saxofonist. Het decor was zelf gemaakt. Iedereen kreeg een eigen taak  De lichten bedienden we zelf en hadden eigen animaties gemaakt die tijdens de musical werden getoond. We hadden er veel werk aan gehad en was erg goed gelukt.

Ik heb in de eerste en tweede klas van de middelbare school de muziek theater klas gevolgd. Daarbij kregen wij de extra vakken drama, dans en meer muzieklessen. Aan het einde van elk schooljaar deden we een eindpresentatie waarbij we zo goed mogelijk uit probeerden te beelden wat we dat jaar hadden geleerd. De voorstelling van het eerste jaar had niet echt een specifiek thema. Het tweede jaar daarentegen had het thema films. Hierbij maakten we zelf stukjes die met dat thema te maken hadden of deden we stukjes uit beroemde films na. Dit deden we met nog twee andere muziektheater klassen. In de jaren zelf gingen wij ook zelf naar voorstellingen. Zo zijn we naar Cirque du soleil geweest die een voorstelling ter ere van Michael Jackson hadden gemaakt.



Overige:

Ik speel zelf vanaf mijn 6e ongeveer keyboard/piano en heb daar elk jaar ongeveer 2 optredens bij gehad. Ik ben sinds vorig jaar overgestapt naar een andere school die meer modernere liedjes doet. Daar is soms ook samenspel bij of er wordt door iemand anders van de muziekschool bij gezongen. Dat gebeurde bij mijn laatste concert toen ik Uncover van Zara Larsson speelde en er door een meisje bij werd gezongen.

Ook ben ik verschillende andere keren naar Cirque du soleil geweest samen met mijn familie. De eerste keer was in Rotterdam en kregen daar mooie acts te zien met voornamelijk veel springacts. De tweede show was in Amsterdam en ik ging daar met mijn opa en oma naartoe. Daar werd meer een verhaal in verteld en ging het over een man die in de hemel kwam en wat daar allemaal te beleven viel.

Mijn oppas van vroeger zit bij de musical vereniging Scala en maakt met een groep mensen voorstellingen. Ze hebben één keer per jaar een optreden en vroeger woonde ik die vaak bij. Alleen de laatste jaren wel wat minder, omdat ik minder contact met haar heb.

Ik heb redelijk veel films gekeken. Vroeger was ik fan van Harry Potter en heb ik alle acht de delen gezien. Ook van The Lord of The Rings heb ik alle delen gezien samen met mijn vader. Hij is erg fan daarvan en heeft alle delen thuis. The Hobbit serie heb ik samen met hem in de bioscoop gezien.Ik ben ook aan een aantal series begonnen, maar die heb ik nooit afgemaakt. Zo heb ik meer films/series gezien en het zijn er eigenlijk te veel om op te noemen.



Ik heb verschillende workshops bij Artiance gedaan toen ik klein was. Daar werd bij gezongen, gedanst en toneel gespeeld. Aan het einde van een workshop werd er vaak een voorstelling gegeven van wat we tijdens de workshop hadden geleerd.

vrijdag 5 februari 2016

CKV verslag: Tribute to Frank Sinatra


CKV verslag: Tribute to Frank Sinatra

Beschrijving:

Tribute to Frank Sinatra (1915-1998) was een concert ter ere van Frank Sinatra die op die dag honderd jaar zou zijn geworden. Het concert vond plaats in het Grand café Koekenbier en er zaten ongeveer 120 mensen in de zaal. De muziek werd gespeeld door de Big Swing Band uit Alkmaar. Speciaal voor deze avond waren er diverse gastoptredens van twee zangers en een zangeres. De avond werd grotendeels gepresenteerd door een speciale gastheer. Daarnaast waren er ook twee dansers die bij sommige liedjes een lindyhop lieten zien.
3 van de zangers tijdens het concert

De Big Swing Band bestaat uit: zeven saxofonisten, vier trombonisten, vijf trompettisten, twee bassisten, een pianist, een drummer, een zangeres en een dirigent.  Mijn vader is onderdeel van de Big Swing Band en deed ook mee op zijn trombone. De bandleden hadden allemaal een zwarte broek, zwarte schoenen, een zwarte blouse met Big Swing Band erop, een witte hoed en een witte stropdas aan. De zangers hadden elk hun eigen kleding aan in de stijl van toen, dus rond de jaren 60.

Analyse:


Rat Pack
De aanleiding van dit ‘Tribute to Frank Sinatra’ was, dat hij juist op die dag (12 december 2015) honderd jaar zou worden. Hij heeft heel veel voor de Bigband muziek betekend.  De Big Swing Band speelt veel van zijn door hem gezongen liedjes tijdens andere optredens. Daarnaast kan hij gerekend worden tot de grootste zanger van de bigband-eeuw en stond hij bekend om zijn swing, dictie en was in staat om zijn publiek echt te raken. De Band wilde dit niet onopgemerkt voorbij laten gaan en heeft een concert over hem georganiseerd. Daarnaast is Sinatra ook bekend om zijn flamboyante levensstijl en zijn vriendschap met Dean Martin en Sammy Davies Jr., waarmee hij het beroemde Rat Pack vormde in de jaren ‘60/’70. Het was een bijnaam voor een groep artiesten die bestond uit: Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davies Jr., Peter Lawford en Joey Bishop. Ze traden vaak op in Las Vegas en presenteerden hun songs op een stand-up comedian-achtige wijze wat vooruitstrevend was voor die tijd. De Rat Pack was daarom deels de reden dat de stad zo’n populaire plaats werd voor shows en entertainment.


Frank Sinatra (1915-1988)
Frank Sinatra werd geboren op 12 december 1915 in de plaats Hoboken. Sinatra wilde zanger worden toen hij ooit een liedje van Bing Crosby op de radio hoorde.  Hij begon met zingen in kleine kroegjes waar hij onder de aandacht van trompettist en bandleider Harry James kwam. Na de korte periode samen met James sloot hij zich aan bij het Tommy Dorsey Orchestra die na zijn debuut met hen in 1940 beroemd werd. Hij was geliefd onder de tieners en was het eerste tieneridool van die tijd. In de jaren vijftig en zestig was Sinatra een populaire attractie in Las Vegas samen met zijn Rat Pack. Frank Sinatra was een zanger die zong onder de genres: Easy listening, Jazz, Swing en Bigband.  Hij speelde ook in een paar beroemde films, bijvoorbeeld Ocean’s 11.
Sinatra overleed op 82-jarige leeftijd aan een hartaanval.

De gastheer die de avond verzorgde was Leo Verbruggen. Hij zong het eerste lied van de avond. Leo was tot twee jaar geleden zanger en presentator van de Big Swing Band, maar stopte daarmee om persoonlijke redenen.
Voor de rol als gastheer was Leo zeer geschikt, omdat hij naast zang- en presentatie-kwaliteiten, ook veel kennis heeft vergaard over Frank Sinatra. Hij legde bij sommige liedjes uit hoe ze zijn gecomponeerd en hoe ze zijn ontstaan.
In zijn presentatie probeerde hij de sfeer van de Rat Pack te imiteren.


Big Swing Band Alkmaar
De Big Swing is begin 1996 opgericht en bestaat op dit moment uit 22 actieve leden. Onder begeleiding van Dirk Verhoef spelen ze muziek uit de eerste helft van de vorige eeuw zoals Tommy Dorsey, Duke Ellington en Count Basie. Het muziekgenre dat ze spelen valt onder Bigband, Swing en Jazz. Dirk Verhoef speelt bij verschillende nummers ook mee op dwarsfluit. Het is een hechte groep die één keer per week oefent op woensdagavond en voor dit optreden zelfs meerdere keren per week.



Interpretatie en eigen mening:



Ik vond het concert leuker dan andere concerten die ik heb gehoord van de Big Swing Band. Het leuke vond ik dat er tijdens de presentatie veel grapjes gemaakt. Ook was het leuk om te zien dat iedereen van de band er plezier in had. Deze muziekstijl is niet mijn genre, maar voor een keertje vond ik het leuk om te zien en te horen. Ik vind dat de muziek een beetje langzaam gaat en de instrumenten klinken af en toe een beetje schel. Persoonlijk hou ik meer van liedjes van de Top-40.

Programma:
Nummer
Zangers(es)
How little it matters, how little we know
Leo Verbruggen
Fly me to the moon
Theo van Gool
The lady is a tramp
Erna van Es
You’re nobody ‘till somebody loves you
Sam van Dalen
I’ll never smile again
Instrumentaal
On the sunny ride of the street
Koor
Love is here to say
Julia Gabeler
Just one of those things
Erna van Es
New York, New York
Sam van Dalen
PAUZE
PAUZE
One for my baby
Sam van Dalen
I’ve got you under my skin
Theo van Gool
My funny Valentine
Erna van Es
As long as I’m singing
Sam van Dalen
Misty
Instrumentaal
I’ve got the world on a string
Theo van Gool
Crazy little thing called love
Sam van Dalen
Night and day
Erna van Es
My way
Sam van Dalen




Ik met de Big Swing Band op de achtergrond
bij het concert